Κομποστοποίηση Παντού!

compostΠρόταση συνεργασίας με τοπικούς φορείς, με σκοπό την προώθηση της κομποστοποίησης, μέσω της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) προκειμένου να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, σε πόλεις μακριά από την πρωτεύουσα, για την κομποστοποίηση (οικιακή και δημοτική), όπως επίσης και για την υφιστάμενη κατάσταση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα, υλοποιεί εκπαιδευτικές ημερίδες/σεμινάρια, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Άνδρου. Τα σεμινάρια αυτά, εκτός από ενημερωτικό χαρακτήρα, έχουν βιωματικό και εκπαιδευτικό ύφος. Για την υλοποίησή τους χρησιμοποιείται εκπαιδευτικό υλικό για ενήλικες, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig. Η χρήση του εκπαιδευτικού υλικού από το επιστημονικό προσωπικό της ΟΕΑ επιτυγχάνει τη λεπτομερή κατάρτιση του κοινού σε θέματα κομποστοποίησης, ενώ πλαισιώνεται και από το βιωματικό εργαστήρι κατασκευής κάδου οικιακής κομποστοποίησης. Εναλλακτικά, το εργαστήρι μπορεί να αντικατασταθεί από βιωματικό παιχνίδι για παιδιά, με αντικείμενο την ανακύκλωση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση για λιγότερα απορρίμματα στην Άνδρο

andros-composterΗ ομάδα Α.Π.Λ.Α. (Ανδριακή Πρωτοβουλία για Λιγότερα Απορρίμματα), πριν μερικές εβδομάδες, ήρθε σε επικοινωνία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και ζήτησε τη συνεργασία της στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων. Σε συνέχεια αυτής της επικοινωνίας, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Ιουνίου 2011, η ΟΕΑ βρέθηκε στην Άνδρο για τρεις συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με εθελοντές του νησιού, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Α.Π.Λ.Α..

Το Σάββατο το πρωί στη Χώρα του νησιού διοργανώθηκε σεμινάριο, που αποτελούνταν μια γενική παρουσίαση για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και μια λεπτομερής παρουσίαση για την οικιακή κομποστοποίηση. Επίσης, συζητήθηκε η επιλογή συστημάτων «Πληρώνω Όσο Πετάω» και προβλήθηκαν 2 μικρά βίντεο περιπτωσιολογικών μελετών δημοτικής και κοινοτικής κομποστοποίησης από Ελλάδα και Αγγλία. Ακολούθησε συζήτηση και δόθηκαν διευκρινίσεις. Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στην κατασκευή εκτροφείου γεωσκωλήκων από παλέτες, το οποίο στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε χώρο ενός εθελοντή και με τη βοήθεια των εκπροσώπων της ΟΕΑ τοποθετήθηκαν και γεωσκώληκες ειδικής ποικιλίας για την κομποστοποίηση (eisenia foetida), που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα.

Το Σάββατο το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο σεμινάριο στο Κόρθι. Στο σεμινάριο έδωσε το παρόν και ο Αντιδήμαρχος Άνδρου, κύριος Δημήτρης Τηνιακός, ο οποίος κατέθεσε την άποψή του για την τρέχουσα κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο. Στο τέλος του σεμιναρίου, συζητήθηκαν θέματα για τις επιλογές διαχείρισης απορριμμάτων που υπάρχουν για τα νησιά και ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την πρακτική της οικιακής κομποστοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr