Σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε πολλές πληροφορίες που σχετίζονται με την οικιακή κομποστοποίηση. Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης έχει πολλά μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος, έτσι ώστε να φτιάξει καλό κομπόστ. Η παραγωγή του βέβαια μπορεί να καθυστερήσει, ανάλογα και με το χρόνο που θα αφιερώσει κανείς στον κάδο του, αλλά αυτό που προέχει είναι να μειώσουμε τα απορρίμματά μας, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει αυτό για το περιβάλλον.

Εδώ θα βρείτε λύσεις για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον κάδο σας και πολλές άλλες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την τοποθέτηση και καθημερινή λειτουργία του κάδου. Επίσης, θα βρείτε σχεδιαγράμματα για να μπορέσετε να φτιάξετε μόνοι σας τον κάδο κομποστοποίησης του κήπου σας, καθώς και μια λίστα με προμηθευτές.

Τέλος, μπορείτε να μας στείλετε τις απορίες, τις απόψεις και τις εμπειρίες σας για την οικιακή κομποστοποίηση στο email: compost @ ecorec.gr

Ποια υλικά μπορώ να κομποστοποιήσω

Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να τα χειριστούν επαγγελματίες και να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή μας. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησής σας, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ:

 • Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια
 • Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά

Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή σας, οπότε αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυρών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.

Απευθυνθείτε στον παρακάτω πίνακα για να δείτε τί μπορείτε να ρίχνετε μέσα στον κάδο σας και τι όχι.

Πράσινα (πολύ άζωτο)

Καφέ (πολύς άνθρακας)

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ

γκαζόν
φύλλα κόκαλα
κλαδέματα φλούδες κορμών απορρίμματα σκύλων/γατών
φρούτα και λαχανικά άχυρα λάδια
οικιακά φυτά πριονίδια λίπη
κοπριά ( π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια) χαρτί κουζίνας λιπαρές ουσίες
απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ (και τα φίλτρα) χαρτοπετσέτες υπολείμματα από κρέατα/ψάρια
υπολείμματα από αφέψημα στέλεχος καλαμποκιού γαλακτοκομικά
φλούδες από φρούτα και λαχανικά   σπόρους ζιζανίων
    άρρωστα φυτά

 

Ποια υλικά μπορούν να κομποστοποιηθούν

compost-raw-materialΈνα μεγάλο πλήθος οργανικών υλικών, που προέρχονται από πολλές δραστηριότητες μπορούν να κομποστοποιηθούν, Αυτά τα υλικά είναι τα εξής:

 • Το οργανικό κλάσμα των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ): Μετά από Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) μειώνεται σημαντικά το επενδυτικό και λειτουργικό κόστος των μονάδων κομποστοποίησης
 • Τα «Πράσινα» αστικά υλικά (κλαδέματα από πάρκα, δρόμους, κήπους, κατοικίες κ.α.
 • Τα υπολείμματα καλλιεργειών και θερμοκηπίων
 • Κορμοί δένδρων, υπολείμματα καμένων εκτάσεων
 • Οργανικά υπολείμματα βιομηχανιών τυποποίησης και επεξεργασίας τροφίμων, π.χ. από ντοματοβιομηχανίες, γαλακτοβιομηχανίες, κονσερβοβιομηχανίες κ.ά.
 • Ληγμένα τρόφιμα
 • Ιλύς βιολογικών καθαρισμών
 • Κτηνοτροφικά - Πτηνοτροφικά απόβλητα - Κοπριές
 • Υπολείμματα οινοποιείων, ζυθοποιείων
 • Απόβλητα ελαιοτριβείων

VolksKompo ο χειροποίητος!

Volkscompo_webΠροβληματισμένος και ευαισθητοποιημένος για τα περιβαλλοντικά θέματα, ο Νίκος Βελλής, φίλος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, εμπνεύστηκε από μία συζήτηση περί κάδων οικιακής κομποστοποίησης και σχεδίασε τον VolksKompo, έναν κάδο οικιακή κομποστοποίησης μπαλκονιού. «Έκανα κομποστοποίηση πριν δύο χρόνια στις γλάστρες και δεν ήταν πολύ βολικό, αλλά δεν ήταν και δύσκολο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση, δεν έχει εξοικειωθεί ο κόσμος και δεν ξέρει ότι η κομποστοποίηση μπορεί να είναι παιχνίδι για τα μικρά παιδιά στο σπίτι. Έτσι, μπορούν να συμβάλλουν και με αλλαγή νοοτροπίας στα παιδιά από μικρά!»

 

Ο κάδος μόλις τέθηκε σε λειτουργία από τον ίδιο και αναμένουμε με περιέργεια τα αποτελέσματα και νεότερα για την πορεία του εγχειρήματος, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει. Παραθέτουμε το πρωτότυπο σχέδιο και τις οδηγίες κατασκευής.

Εργαλεία

 • Τρυπάνι ηλεκτρικό
 • Τρυπανάκι Νο.4 και Νο.10 (για τα καλάθια 15 lt και 27 lt αντίστοιχα)
 • Μαρκαδόρος
 • Κόφτης (για να ανοίξουμε την οπή για την πλαστική κανουλίτσα)
 • Ξύστρα (για να αφαιρέσουμε το γρεζάκι από τις τρύπες)

Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκευάστε τον κάδο σας

Ένας κάδος κομποστοποίησης μπορεί πολύ εύκολα να κατασκευαστεί με ξύλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές παλέτες ή να αγοράσετε τα ξύλα. Κατεβάστε το σχεδιάγραμμα που θα σας βοηθήσει να τον κατασκευάσετε.

Κατεβάστε το αρχείο

Που τοποθετούμε τον κάδο μας;

Ο χώρος που καταλαμβάνει ένας κάδος κομποστοποίησης είναι περίπου 1m3. Αν όμως θελήσετε να κάνετε κομποστοποίηση χωρίς κάδο, τότε ο σωρός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να κρατάει τη θερμότητα που παράγει, αλλά και αρκετά μικρός έτσι ώστε ο αερισμός του να γίνεται σωστά. Ιδανικά μπορεί να έχει βάση 1x1 μέτρο και ύψος επίσης 1 μέτρο. Σωροί που ξεπερνούν τα 4,5 μέτρα σε πλάτος ή ύψος δεν συνιστούνται επειδή είναι δύσκολος ο αερισμός τους. Χρειάζεται επίσης κάποιος χώρος γύρο από τον σωρό για την αποθήκευση οργανικών υλικών, όπως π.χ. φύλλα. Διαλέξτε ένα βολικό μέρος για το σωρό σας. Να είναι σε κοντινό και προσιτό μέρος. Ένα επίπεδο σκιερό μέρος είναι ιδανικό. Η παρουσία του ήλιου όμως δεν επηρεάζει την κομποστοποίηση. Η πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό είναι επιθυμητή. Μην δημιουργείτε σωρούς που εφάπτονται σε ξύλινες επιφάνειες επειδή αυτές αργά ή γρήγορα θα σαπίσουν.Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr