Σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε πολλές πληροφορίες που σχετίζονται με την οικιακή κομποστοποίηση. Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης έχει πολλά μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος, έτσι ώστε να φτιάξει καλό κομπόστ. Η παραγωγή του βέβαια μπορεί να καθυστερήσει, ανάλογα και με το χρόνο που θα αφιερώσει κανείς στον κάδο του, αλλά αυτό που προέχει είναι να μειώσουμε τα απορρίμματά μας, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει αυτό για το περιβάλλον.

Εδώ θα βρείτε λύσεις για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον κάδο σας και πολλές άλλες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την τοποθέτηση και καθημερινή λειτουργία του κάδου. Επίσης, θα βρείτε σχεδιαγράμματα για να μπορέσετε να φτιάξετε μόνοι σας τον κάδο κομποστοποίησης του κήπου σας, καθώς και μια λίστα με προμηθευτές.

Τέλος, μπορείτε να μας στείλετε τις απορίες, τις απόψεις και τις εμπειρίες σας για την οικιακή κομποστοποίηση στο email: compost @ ecorec.gr

Κριτήρια αποχαρακτηρισμού βιοαποβλήτων (end-of-waste criteria)

organicwastewebΠροτεινόμενα στοιχεία για την εφαρμογή των κριτηρίων αποχαρακτηρισμού αποβλήτων για το κομπόστ και τα υπολείμματα αναερόβιας ζύμωσης:

Κριτήρια

Το κομπόστ/προϊόν αναερόβιας ζύμωσης παύει να είναι απόβλητο εφόσον πληροί όλα τα κριτήρια για τον αποχαρακτηρισμό του, όταν χρησιμοποιείται από τον παραγωγό ή κατά την μεταφορά του από τον παραγωγό στον επόμενο κάτοχο. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει σύννομη χρήση, το κομπόστ/υπόλειμμα αναερόβιας ζύμωσης θα θεωρείται απόβλητο.

Διαβάστε περισσότερα...

Απαιτήσεις στην παροχή πληροφόρησης για την ποιότητα του διατιθέμενου κομπόστ

certifiedcompostwebΤα προτεινόμενα κριτήρια στις απαιτήσεις πληροφόρησης για το κομπόστ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Κριτήρια

Όταν διατίθεται κομπόστ ή προϊόντα ζύμωσης στην αγορά, ο παραγωγός πρέπει να δηλώνει τα ακόλουθα:

  • Το όνομα και τη διεύθυνση του παραγωγού κομπόστ/υπολείμματος αναερόβιας ζύμωσης
  • Το όνομα, τη διεύθυνση και πιθανό λογότυπο του εξωτερικού Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας 

Διαβάστε περισσότερα...

Η μικροβιολογία της οικιακής κομποστοποίησης – Μικροοργανισμοί

8protozoawebΟικιακή κομποστοποίηση, μια αναγκαία διαδικασία όχι μόνο γιατί συμβάλει σημαντικά στη μείωση των απορριμμάτων, αλλά και γιατί το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι ένα άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Βακτήρια και μύκητες διασπούν την οργανική ύλη σε απλούστερα υλικά, μέσω ενζυματικών διεργασιών. Με τη μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών η οργανική ύλη, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, κυτταρίνη και λιγνίνη μετατρέπονται σε CO2, νερό, μέταλλα, χούμο και θερμότητα.

Η κομποστοποίηση διακρίνεται σε τρεις φάσεις. Πρώτη είναι η μεσοφιλική φάση, κατά την οποία οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται γρήγορα με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας. Δεύτερη φάση είναι η θερμοφιλική, κατά την οποία η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και τους 75οC. Σε αυτό το στάδιο καταστρέφονται πολλοί σπόροι ζιζανίων και ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, Τρίτη φάση είναι η κρυοφιλική ή φάση ωρίμανσης του κομπόστ, κατά την οποία η θερμοκρασία έχει μειωθεί, όπως και η μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών.

Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν χώροι στην Ελλάδα για κομποστοποίηση;

greenwaste-unloadingΠράγματι η κομποστοποίηση απαιτεί χώρο για τη λειτουργία των σειραδίων. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα εξεύρεσης των απαραίτητων εκτάσεων; Ένας γνώστης του θέματος θα απαντούσε κατηγορηματικά όχι. Στην Ελλάδα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν μπορούν να χωροθετηθούν εύκολα οχλούσες ή μη δραστηριότητες, λόγω πολλών άλλων προβλημάτων και λανθασμένων επιλογών (π.χ. έλλειψη κτηματολογίου & βιομηχανικών πάρκων, λάθη στη συμμετοχή & διαβούλευση των εφαρμοζόμενων πολιτικών κ.ά.) και όχι γιατί δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εκτάσεις. Θεωρείται βέβαιο από πολλούς, ότι είναι πολύ ευκολότερο να χωροθετήσουμε μία μονάδα κομποστοποίησης, που απαιτεί 100 στρέμματα, παρά μία μονάδα καύσης, που απαιτεί 10 στρέμματα.

Επιπλέον, έχει προταθεί η ιδέα να εξετασθούν όλοι οι παλαιοί χώροι ταφής ή οι ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, ώστε να αξιοποιηθεί η επιφάνεια τους για τη χωροθέτηση των σειραδίων της κομποστοποίησης. Στην περίπτωση μάλιστα της Αττικής η επιφάνεια των κυττάρων του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων και της Φυλής, που έχουν κλείσει, επαρκεί για να δημιουργηθεί μία όσο μεγάλη χρειάζεται μονάδα κομποστοποίησης και να αφεθούν οι σημερινοί ακάλυπτοι χώροι της ευρύτερης περιοχής της Φυλής για αξιοποίηση για πολύ πιο αναγκαίες χρήσεις.

Διαλογή στην πηγή - Προϋπόθεση για αποδοτικότερη κομποστοποίηση

separated-bioΕίναι εύλογο ότι τα μη βιοαποδομήσιμα υλικά που εισέρχονται σε μια μονάδα κομποστοποίησης θα ληφθούν αναλλοίωτα στην έξοδο της. Στην περίπτωση των αστικών αποβλήτων τέτοια υλικά περιλαμβάνουν προσμίξεις ξένων σωμάτων, όπως γυαλί και πλαστικό φιλμ, αλλά και μη βιοδιασπώμενους ρύπους (βαρέα μέταλλα, εμμένοντες οργανικούς ρύπους- ΡΟΡ8, φάρμακα), μη ορατούς μακροσκοπικά και μικροσκοπικά, που ανιχνεύονται όμως στο τελικό προϊόν (κομπόστ), υποβαθμίζοντας την αξία του και περιορίζοντας τις δυνατότητες χρήσης του. Συνεπώς η καθαρότητα των υλικών εισόδου καθορίζει αναπόφευκτα την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η μόνη ασφαλής και ταυτόχρονα οικονομική δυνατότητα για να επιτευχθεί υψηλή ποιότητα στο τελικό προϊόν είναι η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (ΔσΠ) των βιοαποδομήσιμων υλικών. Χωρίς ΔσΠ θα πρέπει οι μονάδες να διαθέτουν ακριβές υποδομές προεπεξεργασίας-επεξεργασίας για να επιτύχουν την καθαρότητα των υλικών εισόδου, χωρίς να μπορούν εύκολα να επιτύχουν υψηλή καθαρότητα του τελικού προϊόντος (κομπόστ).

Η ΔσΠ είναι η καλύτερη επιλογή. Όμως ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και πως αντιμετωπίζονται; Σε σχέση με την τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενός ξεχωριστού κάδου για τα οικιακά οργανικά θα πρέπει να απαντηθούν τα κάτωθι ερωτήματα:

 

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr