Σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε πολλές πληροφορίες που σχετίζονται με την οικιακή κομποστοποίηση. Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης έχει πολλά μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος, έτσι ώστε να φτιάξει καλό κομπόστ. Η παραγωγή του βέβαια μπορεί να καθυστερήσει, ανάλογα και με το χρόνο που θα αφιερώσει κανείς στον κάδο του, αλλά αυτό που προέχει είναι να μειώσουμε τα απορρίμματά μας, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει αυτό για το περιβάλλον.

Εδώ θα βρείτε λύσεις για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον κάδο σας και πολλές άλλες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την τοποθέτηση και καθημερινή λειτουργία του κάδου. Επίσης, θα βρείτε σχεδιαγράμματα για να μπορέσετε να φτιάξετε μόνοι σας τον κάδο κομποστοποίησης του κήπου σας, καθώς και μια λίστα με προμηθευτές.

Τέλος, μπορείτε να μας στείλετε τις απορίες, τις απόψεις και τις εμπειρίες σας για την οικιακή κομποστοποίηση στο email: compost @ ecorec.gr

Κομπόστ από απόβλητα, προϊόν ή απόβλητο;

 

Στα προηγούμενα newsletter συμπεριλήφθηκαν άρθρα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φλέγον θέμα του αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων από το προσχέδιο Έκθεσης για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, που υπόκεινται σε βιολογική επεξεργασία με τίτλο «Technical Report for End-of-waste criteria on Biodegradable waste subject to biological treatment», με αναφορά στον αποχαρακτηρισμό των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων και τη διαχείριση αυτών.

Διαβάστε περισσότερα...

Κριτήρια ποιότητας παραγόμενων προϊόντων

salmonela10Στο προηγούμενο newsletter συμπεριλήφθηκαν άρθρα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το φλέγον θέμα του αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων από το προσχέδιο Έκθεσης για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, που υπόκεινται σε βιολογική επεξεργασία με τίτλο «Technical Report for End-of-waste criteria on Biodegradable waste subject to biological treatment», με αναφορά στον αποχαρακτηρισμό των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων και τη διαχείριση αυτών.

Και στο παρόν newsletter παρουσιάζονται στοιχεία που δημοσιεύει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που είναι ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας. Ο προσανατολισμός και το περιεχόμενό τους, δεν μπορεί να ληφθεί ως ένδειξη της θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή των υπηρεσιών της, αλλά δείχνουν το γενικότερο πλαίσιο του προβληματισμού μέχρι τις οριστικές επιλογές για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων. Ακολουθούν τα κριτήρια ποιότητας παραγόμενων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα...

Απαιτήσεις επεξεργασίας – Τεχνικά χαρακτηριστικά

mechcompost_11

Ακολουθούν οι απαιτήσεις επεξεργασίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά για τη διαδικασία της κομποστοποίησης, από το προσχέδιο της Έκθεσης για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, «Technical Report for End-of-waste criteria on Biodegradable waste subject to biological treatment».

Τα στοιχεία αυτά είναι ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας. Ο προσανατολισμός και το περιεχόμενό τους, δεν μπορεί να ληφθεί ως ένδειξη της θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή των υπηρεσιών της, αλλά δείχνουν το γενικότερο πλαίσιο του προβληματισμού μέχρι τις οριστικές επιλογές για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων.

Κριτήρια

Πρέπει να αποδεικνύεται για κάθε παρτίδα κομπόστ/ζυμωμένη (έχει υποστεί ζύμωση) ότι ακολουθήθηκε ένα κατάλληλο προφίλ θερμοκρασίας-χρόνου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της κομποστοποίησης/ζύμωσης για όλα τα υλικά που περιέχονται στην παρτίδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Μελέτη για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων

Meleti_webΤον Αύγουστο του 2012 στη Σεβίλλη της Ισπανίας και μετά από έρευνες φορέων/επιτροπών των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντάχθηκε ένα προσχέδιο Έκθεσης για τα κριτήρια αποχαρακτηρισμού των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που υπόκεινται σε βιολογική επεξεργασία με τίτλο «Technical Report for End-of-waste criteria on Biodegradable waste subject to biological treatment» με αναφορά στον αποχαρακτηρισμό των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων και τη διαχείριση αυτών.

Ο απώτερος στόχος της μελέτης αυτής, είναι να παρέχει όλες τις πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση, για χρήση στην τεχνική πρόταση για τον αποχαρακτηρισμό των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων. Επίσης, στόχος του προσχεδίου, είναι να παρουσιαστεί μια εικόνα των δυνατοτήτων, για την ανάκτηση των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων πληροφοριών, που πρέπει να τεκμηριώνονται για τον καθορισμό των κριτηρίων αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Προτεινόμενες απαιτήσεις στη διαχείριση ποιότητας για το κομπόστ και τα υπολείμματα αναερόβιας ζύμωσης

municipal-solid-waste-compoΚριτήρια

Οι παραγωγοί κομπόστ/υπολειμμάτων αναερόβιας ζύμωσης υποχρεούνται να λειτουργούν ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας σε συμμόρφωση με τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας, τα οποία αναγνωρίζονται ως κατάλληλα για την παραγωγή κομπόστ/υπολειμμάτων αναερόβιας ζύμωσης από τα Κράτη Μέλη ή την Κοινότητα. 

Συγκεκριμένα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Έλεγχος αποδοχής των εισερχόμενων υλικών με βάση την επιθυμητή (σχετική) λίστα.
  • Παρακολούθηση και καταγραφή αρχείου των διαδικασιών που εξασφαλίζουν ότι είναι πάντα αποτελεσματικές (τα αρχεία πρέπει να φυλάσσονται για 5 χρόνια).
  • Διαδικασίες για την παρακολούθηση της ποιότητας του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένων της εξωτερικής δειγματοληψίας και ανάλυσης) που προσαρμόζονται στη διαδικασία και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος με βάση την ορθή πρακτική. 

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr